“Universiteit gaat genderneutraal plassen”

Telegraaf, 2 mei 2018

door Michiel van Renselaar

Nadat de gemeente Utrecht al overstag ging in het stadskantoor en stadhuis kiest nu ook de Universiteit Utrecht voor genderneutrale toiletten. De bordjes ’man’ of ’vrouw’ worden na de zomer verwijderd uit drie wc-blokken op de Uithof.

Als studenten en medewerkers positief reageren, zullen meer toiletten volgen.

„Ik ken enkele studenten die het vervelend vinden om te moeten kiezen tussen geslacht bij een toiletbezoek, maar dat is voor mij niet de hoofdreden”, vertelt Nico Naus, universiteitsraadslid en een van de initiatiefnemers. Hij vervolgt: „Het is ouderwets dat er nog een splitsing bestaat tussen man en vrouw, terwijl de rest van de universiteit niet gescheiden is. Thuis ga je toch ook gewoon naar hetzelfde toilet?”

In drie gebouwen wordt één toiletblok genderneutraal gemaakt. Deze zijn in de centrale hal te vinden en vormen een extra optie, zoals invalidentoiletten. „Wie bezwaren heeft, wegens religie bijvoorbeeld, kan gewoon verderop gaan”, zegt Naus.

De pilot duurt een half jaar. Studenten en medewerkers zullen via enquêtes gevraagd worden naar hun mening. Mogelijk wordt daarna het aantal genderneutrale toiletten uitgebreid. Naus weet dat er tegenstanders zijn, maar verwacht dat dit alles wel losloopt. „Veel studenten zullen het waarschijnlijk niet eens merken.”

De UU richtte in 2016 al een taskforce op met de opdracht ’de discussie over diversiteit aan te jagen’.

 

admin